Gemeenten bemoeien zich teveel met jeugdzorg

Bron: NH 161105 puzzle-1773924_960_720

Gemeenten hebben sinds 1 januari 2015 veel meer te zeggen over jeugdzorg. Jeugdpsychiaters luiden daarover nu de noodklok.

Gemeentes bepalen sinds een kleine twee jaar welke zorg er voor jongeren met psychiatrische problemen wordt ingekocht. Dat heeft zeer nadelige gevolgen voor kinderen en hun ouders melden jeugdpsychiaters, -psychologen en hun beroepsverenigingen vandaag in het NRC.

De gemeenten hebben de opdracht gekregen te bezuinigen op jeugdzorg. Met de bevoegdheden die ze daarvoor kregen kunnen ze zich ook inhoudelijk steeds meer bemoeien met individuele gevallen.

Inhoudelijke bemoeienis

“Sommige gemeenten verklaren bijvoorbeeld dat het geld voor jeugdpsychiatrie op is, om vervolgens extra geld in het vooruitzicht te stellen op voorwaarde van inspraak bij de intake van nieuwe, zieke kinderen”, schrijft het NRC.

De jeugdpsychiaters en – psychologen kunnen hier door de monopoliepositie van de gemeenten weinig tegen inbrengen. Vaak gaan ze noodgedwongen akkoord met de wensen van de gemeenten. Een situatie waar de kinderen en hun ouders de dupe van worden, stellen vertegenwoordigers van de beroepsgroep.